Tahmaseb
dr. Ali Tahmaseb, Tandarts–Implantoloog

IMPLANTATEN

Vindt u ook dat een mooi en gezond gebit belangrijk is voor uw gevoel van eigenwaarde? Aan het verliezen van een of meer tanden of kiezen wil toch niemand denken. Het ondermijnt je zelfvertrouwen en maakt je onzeker. Misschien lacht u wel met een hand voor uw mond omdat u denkt dat iedereen het ziet. Misschien praat u minder makkelijk. Misschien kunt u niet zo goed meer kauwen en eet u niet meer alles wat u zou willen.

Als u een, meerdere of zelfs al uw tanden en kiezen mist en weer ongehinderd wilt kunnen praten, lachen en eten wat u lekker vindt, dan zijn implantaten de oplossing voor u. Een implantaat is een kunstwortel die, in de kaak wordt geplaatst. Deze permanente vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of kunstgebit. De meeste implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamvriendelijk materiaal waar bot aan hecht.

ImplantaatWAT IS EEN IMPLANTAAT?

Een tandheelkundig implantaat is een kunstwortel vervaardigd uit titanium. Als een eigen tand of kies verloren is gegaan of er nooit is geweest, kan een implantaat in het bot van de kaak geplaatst worden. Het bot groeit vast aan het implantaat (osseoïntegratie). Na verloop van tijd kan er een tand, een kies, een brug of een prothese (klikgebit) op bevestigd worden. Hiervoor wordt de uitneembare prothese vastgeklikt in de mond en daarom spreken we niet meer van een losse prothese.

REDENEN OM EEN IMPLANTAAT TE NEMEN?

Implantaten kunnen worden toegepast in de volgende situaties:

  • Bij (dreigend) verlies van één of meer tanden en/of kiezen waarvan u of uw tandarts vindt dat deze vervangen moeten worden. Dit met de bedoeling de stabiliteit in de mond te verzekeren door uitgroei van tanden te voorkomen.
  • Als u een (gedeeltelijke) prothese heeft die niet comfortabel aanvoelt of die als een “vreemd lichaam” blijft voelen. Kortom u kunt er niet aan wennen.
  • Als u problemen heeft met uw kunstgebit. We denken hierbij aan loszitten, moeilijk kauwen of spreken, pijn bij het eten of esthetische problemen zoals een ingevallen mond en/of wangen.
  • Herstel van kauwfunctie en natuurlijke fonetiek.

GESCHIEDENIS

Implantologie is een relatief nieuw vakgebied binnen de tandheelkunde. Weliswaar werden al in het verre verleden gebitsimplantaten toegepast, maar meestal met weinig succes en zonder wetenschappelijke grondslag.

Per Ingvar BranemarkEind jaren ’50 ontdekte de Zweed Per Ingvar Brǻnemark min of meer bij toeval dat bot aan titanium vast kan groeien. Dit verschijnsel wordt “osseointegratie” genoemd. Brǻnemark ontwikkelde een (naar hem vernoemd) titanium schroefimplantaat en deed grondig wetenschappelijk onderzoek. Geleidelijk werden de toepassingsmogelijkheden uitgebreid.

Aanvankelijk werden implantaten alleen in een volledig tandeloze onderkaak toegepast. Door de snelle ontwikkeling van wetenschappelijk inzicht en techniek kunnen implantaten tegenwoordig overal in de mond veilig worden toegepast.

Vroeger was het niet mogelijk te implanteren op plaatsen waar te weinig bot aanwezig was. Er zijn inmiddels tal van technieken om voldoende bot te creëren. Door gebruik te maken van moderne, veilige soorten kunstbot, eigen bot en middelen om de groei van bot te stimuleren kan tegenwoordig vrijwel overal worden geïmplanteerd. Implantologie is inmiddels niet meer weg te denken uit de moderne tandheelkunde.